Näitus "Liblikate armulukud"

Eesti Maaülikooli raamatukogus on 21. märtsini avatud putukauurijate liigimääramise tööd tutvustav fotonäitus „Liblikate armulukud“. Näitusel on väljas 12 mikroskoobi abil tehtud fotot kümne liblikaliigi armulukkudest ja –võtmetest ehk emas- ja isasliblikate genitaalidest.

Kui varem määrati liblikaid peamiselt nende tiivakirja järgi, siis 19. sajandi lõpus avastas Eesti teadlane Wilhelm Petersen, et väliselt eristamatutel liblikatel saab vahet teha nende siseehituse, täpsemalt genitaalide järgi.

Uus lähenemine aitas arendada liblikate süstemaatikat. Kogutud vaatlustulemuste üldistamine andis aimu aga ka millestki sügavamast – liblikate sugudevahelisest keemilisest kommunikatsioonist, selles osalevate kehaosade ehitusest ja tähtsusest liigitekkel.

Liblikad leiavad oma paarilise läbi mitmetasandilise süsteemi, olulist rolli mängivad nii bioloogilised signaalained feromoonid kui suguelundite kujude sobivus ehk nn "lukuprintsiip" - paaritumine on edukas vaid juhul kui emas- ja isasliblikate genitaalid kujult täiuslikult kokku sobivad – nagu lukk ja võti.

Näituse koostasid Eesti Loodusmuuseumi kuraatorid Aare Lindt ja Ulla Männi.

 

Wilhelm Peterseni (1857-1933) liblikate erakogu 35261 eksemplari kuuluvad Eesti Maaülikooli Loodusteaduslike kogude entomoloogilisse kogusse. Kogu on digiteeritud ja kirjeldatud eElurikkuse portaalis. Info eksemplaride kohta on leitav SIIT.

 

Lisaks näitusele on võimalik tutvuda maaülikooli raamatukogus leiduvate raamatutega, millede autoriks on Wilhelm Petersen.

Vaata galeriid

 

Olete oodatud!