Igavesti nooruslik. Üliõpilaste laulu- ja tantsupidu Gaudeamus

Foto: Heikki Leis

Maaülikooli raamatukogus eksponeeritud näitusel on vaatajate ees üks osa Eesti laulupidude mitmekesisest traditsioonist – tudengite laulu- ja tantsupeod. 

 

Näituse kuraator Triinu Suumann: Eestis on laulupidude traditsioon saanud palju tähelepanu, kuid erinevat liiki laulupeod vajavad eraldi väljatoomist. Just üliõpilaste peod on nii põnev uurimismaterjal, kuna nendesse on põimitud mitu maailma – need on osa pikast laulupidude traditsioonist ning ühtlasi akadeemilisest maailmast. Tahtsime näituse kujundaja Janno Preesaluga rõhutada pidude nooruslikkust ja muretust. Preesalu suutis oma värvikirevate lahendustega suurepäraselt välja tuua nende pidude kuvandi – Gaudeamuse nägu on värske, nooruslik ja muretu. See on pidevas liikumises oma vahelduva asukoha, osalejate ja peo erinevate lisanditega. Sellest ka pealkiri „igavesti nooruslik“.

 

Näitus seab üliõpilaste laulu- ja tantsupeod laiemasse ajaloolis-kultuurilisse konteksti ja tõmbab paralleele erinevate pidude ja päevapoliitiliste sündmuste vahele. Üliõpilaste laulupeo korraldamisel on suur roll Tartu erinevatel koorikollektiividel ning muusikategelastel. Lisaks pidudele endile on tähelepanu pööratud ka peo alustajatele ja edasikandjatele. Näituse üks eesmärke on tutvustada läbi pidude aujuhtide balti riikide muusikaajalugu. Näituselt saab näiteks teada, keda austavad lätlased ja leedulased sama palju kui meie Richard Ritsingut, Kuno Arengut ja Gustav Ernesaksa.

 

Ootame teid näitusega tutvuma 24. novembrini.