Silver Vahtre. Tartu kollaažid

Tänapäeva maailm on urbaniseerunud ning tihti me enam ei märka, et iga päev linnas jalutada võib olla sama põnev kui mõnikord metsas seenel käia. Eriti meie hubases „väikeses puust linnas“, kus kõik on nii tuttav ja kodune, et vahetevahel lihtsalt peab mujale sõitma, Tallinnasse või siis Riiga või Helsingisse – seal ei pea igal nurgal tuttavatele tere ütlema – või veel parem New Yorki, kus saab päris omaette olla.

Linnakujundajana (või lihtsalt uudishimuliku inimesena) on mul kombeks jälgida, milliseid lugusid majad ja tänavad, pargid ja väljakud räägivad – muidugi kui kuulata tahad. Omal ajal Tallinna kujundust kavandades peegeldus osa keskkonnaproblemaatikast igatahes mu graafilistesse lehtedesse. Taas tartlaseks saanuna otsustasin võtta linnavaatluse uuesti käsile ja kuulatada, mida räägib Tartu, milliseid pilte ilmutab.

Ilmselt tänu teatrikogemusele nägin seekord linna pidevalt uueneva etendusena, milles nii majadel kui inimestel igaühel oma roll ja tekst. Linnavaated osutusid olevat tegevuspaigad, kus arhitektuur teiseneb ning ruumipsühholoogiline analüüs taandub juhuse ja ootamatuse ees. Tegelased olid alati kas juba kohal, või ilmusid omatahtsi ja ilma kutsumata lavale.

Ajaloolist tõde või poliitilist korrektsust pole mõtet nendelt vaadetelt otsida. Keegi ei mäleta selle draama algust ja me ei tea, kuidas lugu lõppeda võib.

 

Silver Vahtre

Tartu 2020-2021

 

Silver Vahtre sündis 13. märtsil 1953 Tartus, kunstihariduse sai omaaegses Eesti Riiklikus Kunstiinstituudis, mille lõpetas 1977. aastal disainerina. On töötanud linnakujundajana, teinud lava-, filmi- plakati- ja näitusekujundusi, õpetanud graafikat ja kompositsiooni Eestis ja Soomes.

Eesti kunsti ülevaatenäitusel esines esmakordselt 1975. aastal, tema graafikat ja plakateid on lisaks mitmetele Euroopa riikidele eksponeeritud ka Jaapanis, Ameerikas ja Austraalias.

Silver Vahtre vaatleb läbi graafilise prisma tehiskeskkonna ja inimese suhteid, toob esile nii nähtavaid kui ka varjatud tahke ning käsitleb linna ja selle elanikke kui igikestva suurlavastuse vahelduvaid ja üha uuenevaid tegelasi.

Reast isikunäitustest viimased kaks toimusid 2021. aastal: „Elu tuba” Tallinna Vabaduse galeriis ja „Tartu kollaažid” Tartu Kunstimajas.

 

Valikuga nendel näitustel väljas olnud töödest on võimalik tutvuda Eesti Maaülikooli raamatukogus 2022. aasta 12. jaanuarist kuni 11. märtsini.

 

Silver Vahtre CV

 

Näituse Tartu kollaažid video,  seletusekshinnakiri

 

Näituse Elu tuba video, seletusekshinnakiri