Mõtle enne ja siis hakka peale!
153 aastat eestikeelset põllumajanduslikku trükisõna

Illustratsioonid raamatust Mõistlik põllumees. Tartu, 1898

Raamatud on hariduse, ka põllumajandushariduse lahutamatu osa. 

 

Esimene eestikeelne põllumajanduse õpik-käsiraamat C. R. Jakobsoni Teadus ja Seadus põllul ilmus 1869. aastal ja esimene eestikeelne põllumajandusalane ajakiri Eesti Põllomees kõige eesti põllomeestele ilmus samal aastal.

 

Katkend Jüri Kuuma artiklist Carl Robert Jakobsoni mõtteid põllumajanduse arendamisel:

C. R. Jakobson ei teinud põllumehe kutsehariduse parandamiseks ainult tühje sõnu, vaid asus ise innukalt sellele kaasa aitama. Peterburis kooliõpetajana töötades asus ta põllumajanduse õpikut-käsiraamatut “Teadus ja Seadus põllul” kirjutama, mille I osa ilmuski trükisena 1869. aastal. Nagu tema poolt väljaantud õpikud üldse, oli ka see kirjutatud heal metoodilisel tasemel, mida me loeme esimeseks eestikeelseks põllumajanduse õpikuks-käsiraamatuks. Raamatu eessõnas ütleb Jakobson elutargalt: “Eelseisva raamatu oleme selle soovimisega välja annud, et ka tema ühes aitaks, meie rahvast nii kaugele saada: “Mõtle enne ja siis hakka peale! See peaks, meie arvates, iga põllumehe esimene käsk olema, ehk küll meie põllumehed siiamaani ilma järele mõtlemata seda tegid, mis nende vanemad ees olid teinud. Muidugi eluõpetus on sagedasti enam väärt kui raamatute õpetus, aga kellel mõlemad on, sellel on ka kahevõrra rammu. Iseäranis sellel mehel, kes noores põlves teadusõpetust on saanud, on hoopis teised ja teravamad silmad kui teistel, ja seda õpetab elu ka seal, kus teine midagi ei mõista näha ega tähele panna. Sellepärast sooviksime, et see raamat ka külakoolides vanemate laste juures pruugitavaks saaks.”

 

 

Meie raamatukogu vanim eestikeelne põllumajandusalane raamat on

Kuidas põllumees rikkaks saab. Tartu, 1874.

ja vanim eestikeelne põllumajandusalane ajakiri on

Põllumees : põllu- ja aiatöö, karjakasvatuse ja piimatalituse, metsaasjanduse ja mesilaste pidamise ajakiri. Tartu, 1895

 

Raamatukogu tähistab näitusega 153 aastat eestikeelset põllumajanduslikku trükisõna Eesti Vabariigi sünnipäeva. Tulge ka teie tutvuma meie kogude vanimate eestikeelsete põllumajandusalaste raamatute ja ajakirjadega.