Ingmar Muusikus.  Lähedal. Metsikute naabrite portreed

"Tedrekuningas". Foto: Ingmar Muusikus

Looma- ja linnufotograaf üritab pildistatavatele võimalikult lähedale jõuda. Lähedale füüsiliselt, et tabada ilmekamaid kaadreid, ja lähedale emotsionaalselt, et karvaste ja suleliste käitumist paremini mõista.

 

Mõne aasta eest kohtusin Kesk-Eesti metsades sageli karudega. Ajasin märtsis viimase lumega esimeste ärkajate jäljeridu, üritasin nende territooriumitest aimu saada, jätsin metsa rajakaameraid, viimaks jäin pidama kohta, kus leidus rohkelt tegevusjälgi. Üks kohtumine oli erakordne, millest sündisid selle näituse karupildid. Sellest tuli ka näituse pealkirja esimene sõna - lähedal. Vaatasin mõnele karule 12 meetri pealt silma, lähemalt kui eales varem. Kummalgi pool, ei minus ega karudes, ei olnud hirmu. Oli imestus ja uudishimu.

 

Ma suhtun loomadesse ja lindudesse kui metsikutesse naabritesse. Naabritega on huvitav kohtuda. Näituse pildivalik ja tekstid jagavad mitmete kohtumiste kirkamaid elamusi. Siin on lähiplaanid, on tegevusportreed, mis näitavad loomadele iseloomulikke käitumisviise, ja on keskkonnaportreed, mis kujutavad loodusasukaid nende elupaikades.

 

Ingmar Muusikus (52) on loodus- ja pressifotograaf.

Töötanud fotograafina Järva Teatajas, ETAs, Eesti Ekspressis ja Maalehes (1993-2012). Viimased 10 aastat vabakutseline loodusfograaf ja looduslugude kirjutaja.

Fotoraamatute Peegeldused, Teel siia. Järvamaa pildiraamat, Siin mägi, seal mägi, Hää koht, Armas Augustine, Nõidlik november autor või kaasautor.

Looduse Aastafoto peapreemia 2003 ja 2005, Vereta Jaht peapreemia 2003, 2005, 2007, 2009, 2013, 2019.

 

30. märtsil kell 13.00 teeb Ingmar Muusikus autorituuri raamatukogus.

 

Ootame teid maaülikooli raamatukokku fotonäitust uudistama  9. juunini.